Riskid solaariumis päevitamisel

Nii nagu loodusliku päikese käes päevitamisel, on solaariumis päevitamisel peamiseks riskiks üledoseerimine. Kuna solaariumi ja päikese UV kiirguse toime on meie nahale ühesugune, nii on ka liigpäevitamisest  tulenevad ohud ja võimalikud nahakahjustused samad. Erinevalt väljas päevitamisest on iga solaarium varustatud taimeriga, mis ei võimalda päevitada korraga üle 20 minuti. Kuigi õrnemale nahale võib see olla liiga pikk päevitus, on solaariumis ühekordsest seansist tingitud üledoseerimise oht vähene. See on isegi oluliselt väiksem kui rannas, kus inimesed tihtipeale unustavad ennast päikesevanne nautima.

Ohtlikuks võib pidada ka pikaaegset üledoseerimist, mis tähendab, et kuigi iga üksik seanss ei pruugi tekitada põletust, on kogu saadud UV kiirte kogus liiga suur. Siinkohal pole mingit vahet kas päevitate väljas või solaariumis. Terve nahaga inimesele, kes ei kuulu nahavähki haigestumise riskigruppi, on üks mõõduka pikkusega päevitusseanss nädalas piisav. Siis saavutate nahale kerge jume ja kindlustada piisav D vitamiini tase.

Silmade kaitse päevitamisel

Erinevalt meie nahast puudub silmadel looduslik kaitse liigse UV kiirguse eest. Ilma silma kaitsmeta päevitamisel solaariumis või rannas on suurimaks riskiks katarakt, ehk silmakae. See võib põhjustada täieliku või osalise pimeduse. Haigus areneb pika perioodi jooksul ja selle ärahoidmiseks peaks intensiivse päikese käes kanda päikeseprille ja solaariumis spetsiaalseid silmakaitsmeid, mis on olemas igas päevituskeskuses.