Kas päike suudab meile anda piisavalt vitamiin D’d talvel?

Lausa 15 minutit päikesepaistet päevas võib osutuda tervisele kasulikuks. Kuid kas see on piisav et anda meile õige kogus vitamiin D’d?

Kas päike suudab meile anda piisavalt vitamiin D’d talvel?

“Nii sügaval põhjas ei saa enamus meist piisavalt vitamiin D’d talvel,” ütles April Chu, meditsiiniõde Allina Health’is. Meie nahk vajab UVB kiiri mis toodab vitamiin D’d. Talve kuudel on päikese nurk nii madal, et atmosfäär blokeerib need UVB kiired ning nad ei jõua inimesteni.

“Enamus meist vajavad toidulisandeid,” Chu ütles.

Vitamiin D on tähtis meie luudele sest see aitab meil imada kaltsiumi. Samuti on sellel positiivne mõju meeleolule ja imuun süsteemile.

Ilma vereanalüüsita on keeruline kindlaks teha kas inimesel on vitamiin D puudulikkus või mitte.

“Kui teie tuju on talvel madal või Te ei maga piisavalt või Teil on valud, siis oleks Teil vaja minna kontrollima oma vereanalüüse,” ütles Chu.

Allina uuris oma töötajaid 2010 aasta talvel ja leidis, et kuuekümnel protsendil neist olid madalad vitamiini D tasemed, kolmekümnel protsendil neist olid väga madalad tasemed ja kuuel protsendil olid ülimadalad tasemed.

Vitamiin D’d ei ole võimalik talletada suvel ja siis kasutada talvel. Vitamiin D toidulisandit on soovitav võtta hommikul toiduga. Toitudes nagu munad ja lõhe leidub vitamiin D’s aga Chu väidab et inimesed üldiselt ei söö piisavalt D vitamiini. Suvel aitab 10-15 minutit otsest päikesevalgust tõsta vitamiin D taset. Aknad ja päikesekreem võivad blokeerida UV kiiri, mis aitavd inimestel toota vitamiin D’d.

Chu ütles, et oleneb inimesest, kui palju D vitamiini ta peab võtma sest see sõltub nende praegusest tasemest, nahavärvist ja nende suurusest. Kui ta ütles, et olge ettevaatlikud, sest inimesed võivad võtta liiga palju D vitamiini..